Cultuur: De takchita & Kaftan

Gepubliceerd op 2 maart 2019 om 19:23

Cultuur: De takchita & Kaftan

De twee oudste traditionele jurken ter de wereld, de Marokkaanse kaftan en takchita, dateren nog uit de Merinide dynastie. Volgens sommige onderzoekers werden de jurken populair in Andalusië na de komst van Ziryab, een componist uit de 9e eeuw, die het kledingstuk droeg toen hij verhuisde naar deze regio.

De Marokkanen zijn trots op de kaftan en takchita, het is een symbool geworden van de moderne Marokkaanse cultuur. Takchitas worden gedragen door vrouwen uit alle klassen en geven een eigen uitstraling aan de vrouw, ongeacht de aard of de kwaliteit van de jurk.

Traditionele kleermakers steken veel energie, in de creatie van innovatieve en moderne takchitas. De takchita is namelijk nog steeds veel populairder bij de Marokkaanse vrouwen, dan de gewone jurken van moderne ontwerpers.

De takchitas worden ontworpen op basis van kleuren en vormen, vanuit de laatste mode. Maar de kleur en vorm is ook afgeleid van de streek van waar de jurken worden gefabriceerd. Toch blijft de klassieke eenvoud van de jurk bewaard.

Ondanks dat de Marokkaanse vrouw, de moderne mode omhelst, blijft de takchitapopulair op bruiloften. Ben je geïnteresseerd in een jurk voor jezelf op maat kijk dan op onze site bij pagina Takchita & Kaftan om direct te kopen,  of pagina Design & Make om je ideale Takchita of kaftan te laten ontwerpen, of kies uit meer dan 200 voorbeelden uit onze catalogus.