takschita of kaftan steel de show met een prachtige jurk.

Gepubliceerd op 11 maart 2019 om 03:03

Takchita of Caftan: steel de show met een prachtige jurk

Takchita

De takchita is een traditioneel Marokkaans gewaad voor vrouwen, dat net als de caftan vaak wordt gedragen tijdens festiviteiten en met name de bruiloft. De takchita is samengesteld uit twee delen, de eerste laag wordt gevormd door een jurk van fijn en sierlijke gedecoreerd materiaal. De tweede laag is een gedetailleerde overjurk die vaak langs de voorkant dichtgeknoopt wordt met de traditionele sfifa en akaak sluitingen. De bovenste laag wordt afgewerkt en versierd met borduursels, kralen en/of glitter.

Caftan

De caftan is net als de takchita een lange sierlijke jurk. Het verschil is dat de caftan niet uit twee verschillende delen bestaat. Het is een lange jurk voorzien van lange mouwen, dat vervaardigd is met een zachte edele stof zoals bijvoorbeeld zijde. De caftan kan zowel als sierlijk gewaad worden vervaardigd en gedragen maar ook als casual kleding.

Djellaba

De djellaba is een lange, losse toga met lange mouwen en capuchon. Daar waar de heren djellaba’s wat losser van vorm zijn, onderscheiden de vrouwelijke djellaba’s zich door een wat strakker getailleerd model versierd met borduursels. djellaba’s komen voor in allerlei kleuren en soorten. De djellaba wordt ook wel eens gedragen met een zij snit. Verder heeft het zoals gezegd een hangende capuchon die met een punt op de rug valt, die ook wel cob wordt genoemd. Traditioneel zijn Djellaba's recht en lopen tot de grond, tegenwoordig worden ze steeds strakker en ook korter. In de Islamitische traditie, zijn de Djellaba's voor de heren echter weer korter tot boven de enkel.

Op maat laten maken

De jurken zijn in speciaal zaken te verkrijgen. Maar vaak willen dames een jurk graag op maat laten maken. Vooral op bruiloften, wat de dames zien als de dag van hun leven, wordt er vaak veel besteed aan het op maat laten maken van de jurken. De bruidegom showt vaak ook meerdere jurken op een bruiloft.

Mode

De takchita komt net als de djellaba en caftan al langer voor in de Marokkaanse tradities. Tegenwoordig worden de prachtige jurken in moderne vorm gepresenteerd tijdens modeshows. Een zeer bekende is de jaarlijkse Caftan Fashion show in Marokko die wordt gehost door Femmes de Maroc. De modeshows zijn met name in Frankrijk erg populaire en men kent daar ook grootschalige shows. Ook in Nederland zijn er modeshows waarin de met handgemaakte en op het lijf gesneden takchita en caftan, door modellen worden gepresenteerd. Hier kenden wij de terugkerende modeshow die werd gehost door Ourika Design. Tijdens de Maroc Expo dat jaarlijks wordt gehouden in Nieuwegein, is er ook een bazaar waar vele bruidsmode wordt gepresenteerd door stand houdsters. Daarbij is er tijdens de expo ook volop aandacht voor modeshows, alwaar dames op de boardwalk de jurken presenteren.